Ik kan het zelf!

Ik kan het zelf!

"Je mag niet helpen! Ik wil het zelluf doen!" En zo sta je om vijf voor half negen met jeukende handen te kijken naar je kind terwijl het zelf probeert de rits van zijn jas dicht te doen. En het duurt lang! Kinderen willen graag dingen zelf doen. Dat is goed want uiteindelijk moeten ze natuurlijk steeds zelfstandiger worden. Maar voor ouders kan dit nog wel eens lastig zijn.

Zeker als je haast hebt of het gewoon lastig vindt om geduldig te blijven wanneer je kind een kwartier nodig heeft voor een klusje dat jij zelf binnen drie seconden voor elkaar hebt. Toch is dit het moment waarop het jouw taak als ouder is om een stapje terug te doen. Laat het gebeuren; laat het maar fout gaan; laat ze het nog maar een keer proberen. 

Het televisieprogramma De Luizenmoeder introduceerde in 2018 de term ‘curlingouder’ oftewel ‘een ouder die alle mogelijke uitdagingen en problemen wegveegt zodat het kind niks zelf hoeft op te lossen’.

 


Lief bedoeld maar zo leert een kind nooit hoe het op eigen benen moet staan.
Daarom zullen we deze maand artikelen en posts op Facebook zetten met informatie en tips over het zelfstandig maken van je kind. Heb je zelf handige tips die mogelijk andere ouders kunnen helpen? Laat ze achter in de reacties op onze Facebookpagina. Door van elkaar te leren, worden we allemaal betere ouders.